Tuesday, 29 March 2016

General Knowledge (G.K) Question Asked in Railway RRB NTPC 28 March 2016 (28.03.2016) (1st/2nd/3rd Shift)

Hello Frieds Here We are Sharing Some RRB NTPC 2016 Exam General Knowledge Question Paper which will Helpful to All RRB Exam Aspirants.

RRB Railway Exam-2016: 28th March (1st/2nd/3rd Shift) Exam Paper Asked Questions on Memory Based:-
1) When did Indian constitution came into first amendment?
Answer: 1951.
2) What is Viticulture?
Answer: Production of grapes.
3). Which number of Lok Sabha was formed during 2014 election?
Answer: 16th.
4) Kuchipudi belongs to which state?
Answer: Andhra Pradesh.
5) Rowlatt act in which year?
Answer: 1919.
6). Name of 1st satellite on Moon?
Answer: Sputnik 1.
7) Who gave the slogan "Do or die"?
Answer: Mahatma Gandhi.
8) What is the name of horse of maha rana pratap singh?
Answer: Chetak.
9) Golden temple of dambulla is present in??
Answer: Sri lanka
10) Cyprus capital?
Answer: Nicosia
11) Odd one out (external hard disk, cd, keyboard, digital camera)?
Answer: Keyboard.
12) First international cricket match was played between??
Answer: Aus vs. Eng.
13). Konark Temple made by?
Answer: King Narasimhadeva I
14) Establishment of the panchayati Raj System was recommended by?
Answer: Balwant Rai Mehta Committee Report 1957.
15) When did Swami Vivekanand delivered his speech in 'World Religion Conference' in Chicago city?
Answer: 1893
16) Karnam Malleswari related to which game?
Answer: Weightlifting.
17) The words ‘Satyameva jayate’ inscribed below the base plate of the emblem of India are taken from ?
Answer: Mundak Upanishad
18) By which Constitutional Amendment the voting age was reduced from 21 years to 18 years?
Answer: 61st Amendment.
19). Which boxer is known as 'Real Deal'?
Answer: Evander Holyfield.
20) The Political parties got the constitutional recognition for the first time in the year?
Answer: 1985
21) The Khurda Road division,Odisha of the East Coast Railway (ECoR) has set a target to install bio-toilets in 2,000 train coaches during 2016-17 as part of?
Answer: Swachh Bharat Mission.
22) Mrinalini Sarabai is related with?
Answer: Dance
23) Sorrow of bengal?
Answer: Damodar River.
24). Who discovered penicillin?
Answer: Alexander Fleming.
25). Marsh Gas?
Answer: Methane
26) World TB day?
Answer: 24 March.
27). Aruna Asif Ali hoisted flag in which movement?
Answer: Quit India Movement.
28). Smallest Continent of world?
Answer: Australia.
29). Which of following chemicals is called as saltpeter?
Answer: Potassium Nitrate.
30) Under Article 356 of the Constitution of India, President’s rule was imposed for the first time in? Answer: PEPSU
(Patiala and East Punjab States Union (PEPSU) was a state of India between 1948 and 1956.)
31) How many moons does mars have?
Answer: 2 (Phobos and Deimos).
32) Which boxer is also known as Real Deal?
Answer: Evander Holyfield
33) First Satellite launched to Moon
Answer: Sputnik 1
2nd Shift Questions
1).International Yoga day Celebrates On ____?
Answer: June 21st
2). Who is the Father of Indian space?
Answer: Vikram Sarabhai
3). What the name of First dog to go into the space?
Answer: Laika
4). Where is the 2018 Winter Olympic Games be held?
Answer: Pyeongchang, South Korea.
5.Capital of Denmark?
Answer: Copenhagen
6.January 4th Independence day of which country?
Answer: Burma
7.India’s Oldest dam?
Answer: Kallanai Dam, also known as Grand Anicut. It still serves the people of Tamilnadu, India.
8.First indian lady to won gold in asian games?
Answer: Kamaljeet Sandhu
9.first indian hockey player to awarded padam shri?
Answer: Balbir Singh Dosanjh
10.Rabindnath tagore got noble prize in which year?
Answer: 1913
11.Ethanol is obtained from?
Answer: Cerials
12.No. of fundamental duties?
Answer: 11
13.2015 French open winner?
Answer: Stan Wawrinka(Men), Serena Williams(Women)
14.How many players in kho kho?
Answer: 9
15.2 largest country in respect of land area?
Answer: Canada
16.U.N climate change meeting held in which place?
Answer: Paris
17.Ajanta and ellora cave is located in which state?
Answer: Maharashtra
18.smallest planet?
Answer: Mercury
19.Group of dolphin is called?
Answer: School or Pod
20.Polio vaccine is developed by?
Answer: Jonas Edward SalK
21.Name of dog who first goes to space?
Answer: Laika
22.Father of space research?
Answer: Vikram Ambalal Sarabhai
23. DMK party is founded by whom?
Answer: Dravida Munnetra Kazhagam
24.Ornithology is called _____?
Answer: Study of birds
25. Polio vaccine was discovered by _____?
Answer: Dr. Jonas Salk
26.First Lok sabha speaker?
Answer:Ganesh Vasudev Mavalankar
27.Instrument to detect object under water?
28.First governer general of free india?
Answer:Lord Canning
29.Buddha attained enlightenment at?
Answer:Bodh Gya
30.Another name of computer chip?
Answer: Microchip
31.SI Unit of electric charge?
Answer: Coloumb
32.Which country gifted statue of liberty to USA?
Answer: France
3rd shift Questions
1) Thomas Cup Related to ?
Answer: Badminton
2)Dadasaheb phalke award 2014?
Answer: Sashi Kapur
3) Colour. Of octopus blood?
Answer: Blue
4) National vigyan sansthan????
5) Other name of chanakya???
Answer: Kautilya, vishnu guptha
6) 2014 miss universe?
Answer: Palunana vega (Colombiya)
7) which metal is noble?
Answer: Gold
8) Who has given Droncharya award 2015?
Answer: Naval Singh, Anup singh, Harbans singh, Swatantar raj,Singh nihar Ameen
9) Elephanta Caves Situated in ?
Answer: Raigad (Dist) Maharastra
10) Biggest Mammal?
Answer: Blue whale
11) Who invented bramh samaj?
Answer: Raj Ram Mohan Rai
12) Rial is currency of which country?
Answer: Soudi Arabia
13) Which river originates from western ghat?
Answer: Kaveri
14) which city of Australia densely populated
Answer: Sydney
15) which game is now eliminated from olympic?
16) earths water cycle powered by?
Answer: Sun
17) energy of sun by which process?
Answer: Nuclear fusion
18) 20 equinox means?
Answer: 20 Faces
19)father of rabindra nath Tagore ?
Answer: Debendranath tagore
20) Titanic belongs to which country?
Answer: UK And Ireland
21) Indian Institute of science situated at?
Answer: Bangalore
22) current Chief Justice India?
Answer: T. S. Thakur
23) oscar for best animated feature film 2015?
Answer: Big Hero 6
24) New name of bharatpur national park?
Answer: Keoladeo Ghana National Park

Commenet Below Your Email id for Question paper PDF in your Email Id.